Augmentare osoasă

 

Augmentarea osoasă sau Adiţia osoasă = intervenţie chirurgicală prin care se reface cantitatea de os maxilar resorbit sau distrus în vederea inserării unor implanturi.

Adiţia de os se efectuează dacă doriți să faceți un implant dentar, dar radiografiile și/sau tomografia dentară arată că aveți un maxilar fragil, scurtat sau subţiat ca urmare a pierderii osoase.Atunci va fi necesară o intervenţie chirurgicală prin care să se realizeze adiţia osoasă.

Maxilarele pot prezenta pierderi de os datorită procesului fiziologic de îmbătrânire, purtarea unor proteze mobile care a dus la pierderea osului pe termen lung, dinţi lipsă, boala parodontală sau ca rezultat al unui accident.

Tipuri de grefe osoase:

• Grefă autologă (Autogrefă) – os prelevat din propriul organism. De obicei se obţine de sub genunchi, sold sau chiar din maxilar prin efectuarea unei mici incizii şi recolatarea câtorva miligrame de ţesut osos.
• Grefă de la un donator (Alogrefa) – os obţinut de la o altă persoană (banca de organe). Prezintă o rată de integrare şi adaptare mai scăzută decât grefa autologă, lucru ce automat implică şi costuri mai mari.
• Grefă artificială (Aloplastică) – pulbere osoasă sintetică, fabricată în laborator. Aceste materiale artificiale sunt prelucrate şi testate în laboratoarele producatorilor cu certificare internaţională.
• Grefă de origine animală (Xenogrefă) – obţinută prin deproteinizare şi prelucrare a osului de origine animală (bovină).