Caria dentară – un proces dinamic al bolii infecțioase!

Caria dentară – un proces dinamic al bolii infecțioase!

Caria dentară – un proces dinamic al bolii infecțioase

Gura este un ecosistem în care se află peste 700 de organismele vii care interacționează cu orice element din mediul lor. Dinții sunt compuși dintr-un strat extern, smalțul, o structură cristalină extrem de mineralizată compusă în principal din calciu și fosfat.

Dinţii sunt, de asemenea, „scăldaţi’ într-un lichid remarcabil – saliva, care joacă un rol crucial în menținerea unui mediu neutru sau unui echilibru între acizii și bazele din gură contribuind la protecţia dinţiilor împotriva cariilor.

  • Aciditatea este măsurată prin pH, care variază de la 1 la 14. Valoarea pH-ului 1 este extrem de acidă, în timp ce valoarea pH-ului de 14 este extrem de bazică. PH-ul gurii este în general 7 – neutru.

Bacteriile se atașează de placa dentară, biofilmul albicios, lipicios care se colectează și se formează pe dinți. Când consumați zaharuri sau carbohidrați, aceste bacterii descompun zaharurile și produc acizi ca un produs secundar, ceea ce face ca aciditatea din gură să crească.

  • La aproximativ pH 5.5, mineralele aflate chiar sub suprafața smalțului dinților încep să se dizolve sau să „demineralizeze”. În timpul acestui proces, calciul și fosfatul de pe suprafața dinților se degradează. În momentul în care stratul de smalţ a fost degradat,urmează stratul de dentină care este mult mai moale decât smalțul, degradându-se mult mai uşor. De exemplu, rădăcinile unui dinte expus se vor demineraliza mult mai rapid, chiar și cu acizi slabi la pH 6,2 – 6,8, care este mai aproape de saliva neutră.

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj