Cariile primilor dinţi

Cariile primilor dinţi

Igienă dentară este esenţială pentru copii, iar sănătatea orală a unui adult începe întotdeauna în copilărie.

De aceea este datoria noastră să ne protejăm dinţii, pentru a nu lăsa bacteriile să se organizeze în colonii care pot distruge dentiţia copiilor, care este mult mai sensibilă la atacurile bacteriene decât cea a adultului.Pentru a îndeplinii acest lucru trebuie să ne formăm obiceiuri de alimentaţie sănătoase şi obiceiuri de igienă care alături de vizitele regulate la medicul stomatolog ne scapă de foarte multe probleme.

Ultimele studii arată că, copiii cu igienă orală nesănătoasă au rezultate slabe la şcoală, probleme cu relaţiile sociale şi nu se bucură de succes în viaţa adultă precum colegii lor. Copiii cu dureri de dinţi datorate cariilor nu se pot concentra la orele de curs,aceştia fiind distraşi şi cu un grad de nervozitate crecut.

Pentru ca o carie să se formeze este nevoie de 4 lucruri:

  • Un dinte pe care să se ataşeze bacteriile;
  • Bacterii care provin din placa bacteriana neîndepărtată prin mijloacele de igienizare;
  • Zahăr şi alţi carbohidraţi proveniţi din alimentaţie,care reprezintă nutrienţi pentru bacterii;
  • Timpul de acţiune al bacteriilor pe suprafaţa dintelui şi al alimentelor care produc un mediu propice pentru multiplicarea bacteriană;

Caria apărută la bebeluşi şi copii mici poate avea un efect devastator asupra întregii dentiţii atât temporare cât şi permanente. Dintii de lapte (sau temporari) ai bebeluşului au un rol esenţial în masticaţie şi vorbire corectă, cât şi pentru erupţia dinţilor permanenţi.

Copiii care sunt obişnuiţi de mici cu o igienă orală riguroasă se vor bucura de o dentiţie sănătoasă în viaţa adultă.

Cea mai gravă problemă a dentiţiei bebeluşilor şi copiilor mici este reprezentată de caria de biberon care apare din cauza prezenţei în gură, un timp îndelungat a zaharurilor din lapte, formulă sau suc de fructe.

Se datorează dormitului cu biberonul în gură sau din cauza faptului că suge la biberon perioade lungi de timp pe parcursul unei zile.În acest caz trebuie să se înlocuiască biberonul cu lapte sau suc cu suzeta sau biberon cu apă.

După fiecare masă trebuie să curăţaţi dinţii şi gingiile copilului!!!

Caria de biberon este des întâlnită atunci când dinţii sunt expuşi periodic lichidelor dulci. Zaharul „hrăneşte” bacteriile care se găsesc în cavitatea bucală şi se produce un mediu acid care duce la demineralizarea smalţului.

Chiar şi băuturile 100% din fructe au acelaşi efect, întrucât conţin niveluri mari de fructoză, forma de zahăr natural care se găseşte în fructe.

Dinţii primari (de lapte) sunt mult mai vulnerabili la aceste atacuri, întrucât smalţul protector este mult mai subţire şi mai uşor de penetrat de către bacterii decât în cazul dinţilor permanenţi.

Pentru a evita caria de biberon, părinţii sunt sfătuiţi:

  • Să limiteze consumul altor băuturi în afară de apă. Orice altceva în afară de apă va fi consumat la orele de masă;
  • Să păstreze un consum minim de suc de orice;
  • Să nu permită niciodată copilului să adoarmă cu biberon continând altceva decât apă în gură;
  • Să nu “aromatizeze” niciodată suzeta copilului prin scufundarea ei în miere sau altă substanţă dulce;
  • Să perieze dinţii copilului după administrarea fiecărui medicament, întrucât majoritatea conţin cantităţi mari de zaharuri;
  • Să viziteze medicul stomatolog împreună cu copilul, imediat după apariţia primilor dinţi de lapte pentru ca, copilul să se obişnuiască cu mediul şi pentru ca, părinţii să fie sfătuiţi de către medic cu privire la modul de alimentaţie şi igiena orală a copilului;

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj