Ce este obturaţia din compozit?

Ce este obturaţia din compozit?

Obturaţiile din rășini compozite  au o bună durabilitate și rezistență la rupere, în cazul în care acestea au dimensiuni mici, cel mult medii, care trebuie să reziste la o presiune moderată datorată stresului constant al mestecării. Acestea pot fi folosite pe dinți frontali sau pe cei din spate. Ele sunt o alegere bună pentru persoanele care preferă ca obturaţiile lor să arate mai natural şi totodată să aibe o valoare mai mare estetică.

Dacă ai avea o umplutură – și nimeni nu știa că era acolo?

Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri despre obturaţiile compozite: Se potrivesc cu culoarea dinţilor naturali atât de bine încât este aproape imposibil să le diferenţiezi de dintele natural. Dar adevărata frumusețe a acestor obturaţii nu este doar la suprafață.

Vă prezint acum procesul de realizare a unei obturaţii, să vedem ce alte beneficii oferă acest tip de obturaţie:

După ce a fost identificată caria dentară și zona tratată a fost anesteziată, dintele este pregătit să primească obturaţia. Pentru o obturaţie standard de argint (amalgam dentar), este necesar să se „prepare” dintele prin îndepărtarea de ţesut dentar sănătos pentru a realiza o forma geometrică care să susţină materialul metalic.

 Însă obturaţiile, fabricate din rășină compozită, nu necesită realizarea acestor preparaţii pentru a face o legătură stabilă cu dintele deoarece ele formează o legătură chimică și mecanică directă cu dintele pregătit.

Rășina compozită este apoi aşezată în straturi subțiri, în interiorul dintelui. Fiecare strat este apoi „întărit” cu ajutorul unei lumini albastre speciale pe care medicul o ţine deasupra dintelui. Când ultimul strat al obturaţiei este realizat, doctorul lustruieşte obturaţia astfel încât să pară și să se simtă ca şi dintele natural.

Fiind mai conservativi, prin înlăturarea mai puținului materia dinte este mai puternic – ceea ce înseamnă că, în timp, acesta poate fi mai puțin predispus la rupere sau crăpare. Este un tratament mai conservator pentru restaurările de dimensiuni mici până la moderate, care pot duce la un rezultat mai bun și mai durabil.

În cazul în care distrugerea dentară este mai avansată, se recomandă realizarea unei coroane dentare din ceramică sau zirconiu pentru dintele afectat.

În cele din urmă, cea mai bună obturaţie dentară nu este obturaţia dentară!!!

Prevenirea este cel mai bun medicament!

Puteți scădea dramatic riscul de apariție a cariilor și a altor boli dentare pur și simplu prin:

  • Periajul dinților dvs. de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor;
  • Folosirea aţei dentare zilnic;
  • Consumul unei diete echilibrate;
  • Vizitarea în mod regulat a dentistului;

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj