Cum îţi dai seama că un dinte este cariat?

Cum îţi dai seama că un dinte este cariat?

Atunci când observi pe suprafaţa dinţilor o modificare de culoare spre negru,cu siguranţă pe suprafaţa sa se dezvoltă un proces infecţios de tipul cariei dentare.

Faptul ca acest proces este vizibil de către dumneavoastră, sugerează o afectare profundă a dintelui deoarece caria odată ce îşi începe evoluţia,nu evoluează la suprafaţa dintelui ci în profunzime.

Odată ce se observă coloraţia la suprafaţa dintelui, afectarea este ireversibilă şi necesită tratament de urgenţă!

 

Prin controale periodice la medicul stomatolog şi printr-o bună igienă orală cariile incipiente se vindecă de la sine prin reminelarizarea stratului de smalţ.

Caria dentară poate fi surprinsă în stadii incipiente de către medicul stomatolog în timpul controalelor periodice, stadiu care nu poate fi surprins de către pacient pentru că nu este vizibilă modificarea prin vizualizare directă precum stadiul avansat care apare sub formă de culoare neagră.

Caria incipientă apare sub forma unei pete albe cretoase care a afectat doar o parte din smalţul dintelui neputând fi identificată decât de către un medic stomatolog!

Caria incipientă se tratează prin igienizare şi aplicarea de geluri cu flour sau paste de dinţi cu o concentraţie mai mare de fluor!

 

 

Metode de detecţie a cariei dentare:

  • Cu ochiul liber în cazul cariilor vizibile,care au produs o afectare profundă a dintelui.
  • Radiografii cu raze X care arată afectarea timpurie;
  • Leziunile sub formă de pată albă cretoasă,primul semn de degradare a dinților, adesea reversibile prin aplicarea de fluoruri.

 

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj