Cum să îţi alegi medicul dentist?

Cum să îţi alegi medicul dentist?

Patru paşi pentru alegerea medicului tău dentist.

Atunci când eşti în căutarea unui medic stomatolog nu cauţi doar pe cineva care să îți „cureţe dinţii”. Sănătatea dentară este o parte vitală a sănătăţii dumneavoastră generale. Vizitele regulate la medicul dumneavoastră stomatolog sunt esențiale pentru a menţine sănătatea orală şi a avea un zâmbet sănătos.

În continuare vă prezentăm câteva criterii importante în alegerea unui medic stomatolog bun:

1. EXPERIENŢA ŞI SPECIALIZAREA MEDICULUI STOMATOLOG

Este bine să fii informat cu privire la afecţiunea de care suferi pentru a căuta un medic stomatolog specialist care îți poate recomanda planul de tratament potrivit pentru tine. În funcţie de suferinţa pe care o ai trebuie să te adresezi unei anumite categorii de medici specialişti care îți pot oferi cea mai bună soluţie de tratament. Iată o listă cu toate specializările din cadrul domeniului de medicină dentară:

• Endodonţia este specialitatea medicinii dentare care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor pulpei dentare;
• Parodontologia este ramura medicinii care studiază boala parodontală (parodontoza – ‘boala dinţilor frumoşi”);
• Pedodonţia se ocupă cu tratarea dinţilor copiilor, dinţii de lapte putând influenţa întregul aparat dento-maxilar;
• Protetica dentară este specialitatea medicinei dentare care se ocupă cu refacerea danturii pierdute atât din punct de vedera esteric, cât şi functional;
• Ortodonţia este parte a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea şi tratamentul poziţiilor defectuoase ale dinţilor;
• Implantologia reprezintă realizarea de tratamente dentare cu ajutorul implanturilor dentare;
• Dacă vrei să faci un tratament de albire dentară, remodelare gingivală sau folosind faţete dentare, dinţi de zirconiu sau doar aplicarea unor bijuterii dentare ar trebui sa apelezi la servicii de estetică dentară;

  • De asemenea, dacă îți doreşti augmentarea buzelor cu fillere dermale (injectare cu acid hialuronic) pentru a întregi un zâmbet perfect, nu e nevoie să cauți un alt loc, poţi face această intervenţie chiar în clinica de stomatologie

De obicei, o clinică stomatologică are medici cu experiență şi specializări diferite, însă înainte de a lua o decizie, întreabă medicul dacă a efectuat proceduri similare şi dacă îţi poate furniza mai multe detalii despre cum va decurge tratamentul şi la ce ar trebui să te aştepţi.

2. ECHIPAMENTELE ŞI MATERIALELE STOMATOLOGICE CU CARE LUCREAZĂ

Dacă clinica pe care o alegi foloseşte cele mai noi echipamente, tratamentul tău va dura mai puţin timp, procedurile vor fi mai precise, iar aspectul şi durabilitatea vor creşte. De asemenea, dacă este nevoie de o imagine panoramică, un mulaj sau o vedere intraorală, toate acestea se pot realiza direct în clinică. Realizarea investigaţiilor pe loc îți pot face tratamentul mult mai confortabil şi te vor scuti de timpul pierdut pe drum pentru a realiza toate acestea.
Materialele folosite de medicul dentist influentează în aceeaşi măsură tratamentul tău. De aceea, este foarte important ca stomatologul pe care îl alegi să aibă acces la materiale de cea mai bună calitate şi să aibă un training şi experienţă în utilizarea lor.

3. RESPECTĂ STANDARDELE INTERNAŢIONALE DE CALITATE ŞI IGIENĂ

Pentru a avea certitudinea că nu te expui niciunui risc, întreabă medicul tău stomatolog despre procedurile de sterilizare ale instrumentarului folosit (autoclavul în care se sterilizează instrumentele ar trebui sa fie de clasa B, cele de clasa N sau S au limitări serioase), verifică dacă acel cabinet a obţinut cerificatul de calitate ISO 9001:2008 şi respectă standardele internaţionale de sterilizare a instrumentelor medicale.

4. COMUNICAREA CU MEDICUL STOMATOLOG

O bună comunicare cu medicul stomatolog este foarte importantă pentru confortul tău pe perioada tratamentului. Acesta ar trebui să-ţi explice pas cu pas planul şi opţiunile de tratament, ce este obligatoriu, ce este opţional şi care este cea mai bună soluţie pentru tine, luând în considerare raportul calitate-preţ şi bugetul tău disponibil.

Prevenția este mai bună decât tratamentul, iar interesul principal al medicului stomatolog ar trebui sa fie păstrarea sănătății danturii tale dincolo de tratamentul specific. Un plan bun de prevenție-întreținere poate transforma medicul tău stomatolog în cel mai bun prieten al danturii tale. Acesta este cu siguranță cel mai important motiv în alegerea medicului dentist.

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj