Cum se tratează cancerul oral?

Cum se tratează cancerul oral?

Dacă cancerul oral este descoperit rapid,într-o formă de dezvoltare iniţială, tratamentul se poate rezuma la o intervenţie chirurgicală minoră. În acest fel, atat rezultatele estetice cât şi prognosticul general sunt mult mai bune.

Dacă cancerul oral are o formă mai avansată se recurge la următoarele variante de tratament:

  • Radioterapia este similară cu cea a altor tipuri de cancer.Radioterapia se foloseşte de obicei după intervenţia chirurgicală pentru a preveni eventualele recidive. În general, procedura se efectuează zilnic timp de aproximativ şase săptămâni, dar acest aspect depinde de mărimea tumorii şi de gradul de răspândire al acesteia.
  • Chirurgia este necesară pentru eliminarea creșterii canceroase, urmată de radioterapie cu sau fără chimioterapie, atunci când este necesară distrugerea celulelor canceroase rămase.Îndepărtarea chirurgicală a tumorii poate fi uneori invazivă și poate afecta bunăstarea pacientului. De exemplu, dacă o parte a limbii este îndepărtată, vorbirea va fi dificilă. Dacă tumora îndepărtată a invadat multe părți ale gurii și ale feței, poate fi necesară o intervenție chirurgicală reconstructivă pentru a oferi pacientului un rezultat acceptabil estetic și funcțional;
  • Chimioterapia foloseşte medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase. Aceste medicamente vor afecta structura ADN a celulelor maligne, întrerupându-le posibilitatea de înmulţire. Chimioterapia se poate combina cu radioterapia când afecşiunea malignă este deja răspândită sau când există un risc crescut de recidivă.

De cele mai multe ori, planul de tratament va reprezenta un mix între metodele prezentate mai sus: tumora malignă va fi îndepărtată chirurgical, urmată de un tratament de radioterapie şi/sau chimioterapie folosite pentru a distruge celulele maligne rămase. În afară de înlăturarea ţesuturilor canceroase, tratamentul trebuie să se concentreze şi pe refacerea aspectului estetic al cavităţii bucale şi al feţei,împreună cu restaurarea funcţiilor importante precum respiraţia, masticaţia şi vorbitul.

Datorită progreselor realizate în domeniu, şansele de reusită a tratamentului sunt mai bune acum decât niciodată. Mai mult, dacă cancerul oral este diagnosticat în fazele iniţiale, un tratament complet este posibil în până la 90% din cazuri folosind doar metoda chirurgicală.

 

 

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj