De ce apar cariile dentare?

De ce apar cariile dentare?

De ce apar cariile?

 

Caria dentară este o afecţiune dentară care este produsă de către bacteriile neîndepărtate prin periaj de pe suprafaţa dinţilor.Cariile reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme dentare, afectând mai mult de 50% din populaţie.

 

Părțile cele mai predispuse la apariţia cariilor sunt suprafețele ocluzale ale dinților(suprafeţele care se ating în mușcătura) și zonele dintre dinți, locul în care deseori rămân resturi alimentare.

Cariile apar din cauza acumulării placii bacteriene pe suprafaţa dinţiilor care prin alimentaţia bogată în zaharuri,sunt descompuse de către bacterii rezultând acizi de fermentaţie care atacă smalţul dinţilor.

Odată ce alimentele dulci au pătruns în cavitatea bucală, sărurile din salivă încep acțiunea de reparare a smalțului. Acest proces durează în jur de 40 de minute. Cariile apar datorită atacurilor acide repetate, când saliva nu reușește să restabilească echilibrul.

Nu doar zaharurile sunt un dușman al sănătății orale, ci și mâncărurile cu carbohidrați și băuturile acidulate produc placa bacteriană. Gustările repetate prezintă un risc crescut, deoarece dinții se află sub atac constant și nu au timp să se refacă.

Cauzele apariţiei cariilor:

  • Consumul excesiv de alimente dulci sau acide;
  • Igienă dentară precară;
  • Xerostomia(Gura uscată);
  • Refluxul gastro esofagian;
  • Neprezentarea la controale periodice;

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj