Detartrajul cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete

Detartrajul este o procedură stomatologică prin care se îndepărtează tartrul și placa dentară formate pe suprafața dentară supragingivală (smalţ), respectiv subgingivală (cement radicular) cu instrumente speciale ultrasonice.

Tartrul este un bloc organo-mineral care se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene, care se formează pe suprafeţele dentare şi care nu este îndepărtată datorită unui periaj deficitar sau absent.

  • Tartul dentar supragingival este cel mai întâlnit. acesta are o culoare galben-maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producând halenă și carii.
  • Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu propice dezvoltării bacteriilor și duce in final la pierderea dinților. După detartraj este normală o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau să apară sângerarea, dar aceste efecte vor dispărea în scurt timp.

Detartrajul se realizează cu un aparat cu ultrasunete și constă în îndepărtarea tartrului dar și a colorațiilor de pe dinți. Suprafețele rezultate după detartraj se finisează prin periaj profesional lăsând suprafețele dentare lucioase.

Detartrajul ultrasonic nu este dăunător smalțului dinților dacă este efectuat corect, acționând doar asupra depozitelor de tartru. În timpul detartrajului ultrasonic este posibil să apară o ușoară senzație dureroasă determinată în special de expunerea rădăcinilor dentare cu gingia deja retrasă în cavitatea bucală. Această sensibilitate poate persista mai multe zile, până la o săptămână, fiind declanșată de alimente reci sau dulci, ea dispărând imediat după încetarea acțiunii lor.

După detartrajul cu ultrasunete se efectuează periajul profesional.

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj