Extracţie molar de minte

Extracţie molar de minte

În situația în care molarii de minte erup sau cresc în poziții anormale, medicul recomandă extracţia lor, pentru prevenirea unor complicaţii ulterioare apărute la nivelul întregii danturi – migrarea dinților, carii, dureri etc.

Pentru a evalua starea molarilor de minte este nevoie de o radiografie panoramică care ofera medicului stomatolog informaţii utile despre poziţia acestuia şi raporturile cu structurile dentare şi osoase vecine.

Extracţia molarului de minte poate fi simplă dacă acesta este erupt în cavitatea bucală sau complicată dacă acesta este inclus în osul maxilar.

Durata procedurii cât şi recuperarea postoperatorie sunt strâns legate de gradul de complexitate al extracţiei.

Molarul de minte nu are loc să erupă pe arcadă pentru că maxilarul nu este suficient de dezvoltat pentru erupţia completă a acestuia, înghesuindu-se şi schimbându-şi poziţia, aşadar este nevoie de înlăturarea sa.

Procedura de înlăturare a molarului de minte presupune, înainte de toate, aplicarea unui anestezic local după care se trece la extracţia acestuia.

Indicații pentru extracția de minte

  • Dacă molarul de minte prezintă o infecție;
  • Pentru a evita complicațiile viitoare;
  • Atunci când maxilarele nu sunt suficient de largi pentru a permite molarilor de minte să erupă intr-o poziţie utilă pentru mestecare;
  • Când molarii de minte sunt erupți parțial, deoarece acest lucru permite bacteriilor să pătrundă în jurul dintelui și să provoace o infecție. Molarii de minte  parțial erupţi sunt, de asemenea, mai sensibili la carii și la afecțiuni ale gingiilor, deoarece sunt mai dificil de curățat;
  • Atunci când au o aliniere necorespunzătoare pot afecta al doilea molar deoarece menținerea unei bune igiene orale este dificilă în această zonă, făcând dinții mai vulnerabili la carii  și afecţiuni ale gingiilor;
  • Pentru a reduce riscul de formare a chisturilor care pot apărea în jurul unui dinte afectat;

Cel mai bun moment pentru a extrage molarii de minte este la sfârșitul adolescenței, deoarece rădăcinile nu se pot forma complet, ceea ce face ca tratamentul să fie mai puțin complicat.

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj