Fațetele dentare

Fațetele dentare

Faţetele dentare sunt “foiţe” fine de ceramică,ceramică presată E.Max,zirconiu sau compozit confecţionată în laborator care se aplică pe suprafaţa vestibulară (exterioară) a dintelui.Ele sunt folosite pentru a restabili dinţii decoloraţi, deformaţi sau uşor deterioraţi prin uzură. Foiţele sunt în principal plasate peste dinții din față, corectându-le astfel conturul, culoarea și mărimea pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului.

O faţetă din compozit este realizată direct în cabinetul stomatologic, pe suprafaţa dintelui sau indirect în laborator.

Problemele pe care faţetele le pot rezolva

Faţetele dentare sunt folosite, fie pentru a îmbunătăţi aspectul unui dinte, fie pentru a-l restabili dacă acesta este deteriorat. Dacă un dinte este distrus sau dacă un dinte a suferit un tratament de canal, ar fi preferabil să se pună o coroană dentară pe el. Principiul unei coroane este oarecum similar cu cel al unei faţete, deoarece îmbunătățește aspectul unui dinte, dar coroana acoperă complet dintele și nu doar partea din față.

Cazuri în care se utilizează faţetele dentare

• Pentru a îmbunătăți aspectul dinților coloraţi;
• Defecte de smalţ pe suprafaţa unui dinte;
• Pentru a restabili dinții uzaţi moderat; Dinţii cu uzură accentuată trebuie reparate cu coroane;
• Pentru a restabili dinții fracturi;
• Apariţia de spaţii dizgraţioase între dinţi datorită retragerii papilei dentare;
• Pentru a aranja aspectul unor dinți uşor nealiniaţi, deși este recomandat să se ia în considerare în primul rând ortodonția;
• Pentru a închide diastema (spațiu între incisivii centrali), deși ortodonția poate fi de asemenea eficientă;

Avantajele faţetelor dentare din ceramică

  • Estetică deosebită, putând reda culoarea şi forma dinţilor naturali;
  • Rezistente la petele alimentare;

Trebuie subliniat totuși că acest tratament trebuie să fie refăcut atunci când faţetele dentare sunt vechi sau uzate. Au o durată de viață de aproximativ 10 ani. De aceea, atunci când dinții nu sunt foarte deteriorați, albirea dinților și ortodonția reprezintă o combinație de tratamente care pot, de asemenea, îmbunătăți aspectul zâmbetului.

Întreţinerea faţetelor dentare

Este important să rețineți că, deși o faţetă nu poate fi deteriorată coloristic, dintele de dedesubt este expus la carii și afectarea gingiilor. O bună igienă orală trebuie menținută prin perierea dinților și prin folosirea aței dentare între faţetă și toți ceilalți dinți.

Chiar dacă faţetele de porțelan sunt rezistente la pete de alimente, medicul stomatolog vă recomandă reducerea utilizării anumitor produse de colorare, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau vinul roșu.

Faţetele dentare au perioadă de viaţă între 8 și 12 ani, după aceea ar trebui înlocuite. Trebuie să țineți cont de faptul că o faţetă dentară este un tratament ireversibil.

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj