Haideţi să facem cunoştinţă cu dinţii noştri!

Haideţi să facem cunoştinţă cu dinţii noştri!

Îi folosim în fiecare zi pentru a vorbi, mesteca și mânca. Ei ne luminează zâmbetul și ne conturează forma feţei. Dar  cât de mult știm despre dinții noștri?

Ce se află în gura noastră …

Molarii

Molarii sau măselele, se găsesc în toate cele patru cadrane ale gurii noastre. Ei au o coroană mare cu patru sau mai mulţi cuspuzi și o suprafață largă de mestecat. Ei sunt cei mai mari dintre toţi dinții. Molarii sunt folosiți pentru a mesteca, zdrobi și mărunţi alimentele înainte de a fi înghițite.

Premolari

Premolarii se găsesc numai în dentiţia adultului. Acești dinți sunt localizați în toate cele patru cadrane ale gurii noastre, chiar înaintea molarilor, de aici si numele-premolari. Aceşti dinți dispun de o suprafață de mestecat mai mică decât cea a molarilor, care este utilizată pentru ruperea și zdrobirea alimentelor. Premolarii au dimensiuni mai mici decât molarii.

Caninii

Caninii au rădăcinile cele mai lungi în ambele  tipuri de dentiţii,ale adulților și copiilor. Acești dinți au o margine de tăiere ascuțită, destinată perforării, ruperii hranei. Datorită structurii și localizării caninilor, aceştia sunt în mod obișnuit denumiţi „stâlpi” deoarece formează piatra de temelie a arcadelor dentare.

Incisivii

Există două tipuri de incisivi găsiți la dinții adulților și copiilor; Incisivii centrali și Incisivii laterali.

Incisivul central este dintele cel mai anterior spre linia mediană și se găsește în dinți superior și inferior.

Incisivul lateral se găsește lângă incisivul central și are, în mod normal, dimensiuni mai mici și rădăcini mai mici decât incisivii centrali.

Dinții incisivi sunt dinți ascuțiți folosiți pentru tăierea alimentelor în bucăți mici pentru a fi uşor de mestecat.

 

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj