Primul robot „dentist” care a reuşit inserarea a două implanturi dentare , fără implicarea umană este chinez!

Primul robot „dentist” care a reuşit inserarea a două implanturi dentare , fără implicarea umană este chinez!

 Procedura încheiată cu succes ridică speranțe că tehnologia ar putea evita problemele cauzate de eroarea umană și va ajuta la depășirea deficitului de stomatologi pe care China îl are în prezent.
Un dentist robot a efectuat prima operație de implantare a două implanturi dentare unei femei, a informat mass-media continentală.
Procedura a durat o oră şi  a avut loc în Xi’an, Shaanxi, Sâmbătă, potrivit Science and Technology Daily.
Implanturile au fost montate într-o marjă de eroare de 0,2-0,3 mm, atingând standardele necesare pentru acest tip de operație, au spus experții.
Tehnologia a fost concepută pentru a depăși lipsa Chinei de stomatologi calificați și frecvente erori chirurgicale.
Tehnologia a fost dezvoltată în comun de către Spitalul Stomatologic Afiliat al Universității Medicale, Fourth Military Medical University, cu sediul în Xi’an, și institutul robot de la Universitatea Beihang din Beijing, în ultimii patru ani.
Potrivit Dr. Zhao Yimin, specialistul principal în reabilitarea orală care lucrează la spital, robotul combină expertiza dentiștilor și beneficiile tehnologiei.
Ancheta epidemiologică a Chinei a constatat că aproximativ 400 de milioane de pacienți au nevoie de implante dentare, dar numărul de medici stomatologi calificați a rămas în urma cererii.
Aproximativ un milion de implante sunt efectuate în întreaga țară în fiecare an, iar întârzierile cu care se confruntă pacienții pot provoca adesea probleme suplimentare după intervenția chirurgicală.
Raportul privind intervenția chirurgicală a subliniat că, chirurgii lucrează într-un spațiu mic din interiorul gurii, incluzând unele zone greu accesibile, ceea ce face dificilă efectuarea intervenției chirurgicale.
Utilizarea roboților ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.
Înainte procedurii chirurgicale de sâmbătă, personalul stomatologic a montat echipament de orientare a poziției către pacient.
Apoi au programat robotul să se mute în poziția corectă pentru a efectua operația și au determinat mișcările, unghiul și adâncimea necesare pentru a se potrivi noi danturi din interiorul cavităţii bucale a pacientului.
Apoi au testat aceste mișcări și au colectat date pentru a face ajustările necesare înainte de a efectua operația.
În timpul operației, robotul a fost capabil să facă ajustări în funcție de mișcările proprii ale pacientului.

Chinezii cheltuiesc din ce în ce mai mult pentru inovare, tehnologia crescând de două ori mai rapid decât în SUA, alimentată de serviciile cloud.

În ultimii ani, roboții au fost din ce în ce mai obișnuiți să asiste stomatologi cu proceduri precum tratamente de canal radicular și operațiile de chirurgie ortognată, precum și în cadrul cursurilor de formare.
În luna martie a acestui an, Administrația Americană pentru alimente și medicamente a aprobat utilizarea unui sistem robot numit Yomi conceput pentru a ajuta chirurgii umani atunci când se montează implanturi.

Link pentru video:

https://www.scmp.com/video/china/2112242/robot-dentist-performs-worlds-first-implant-surgery-china

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj