Tratament alveolită postextracţională

Alveolita postextracţională este o complicaţie care apare după extracţia dentară sub forma unui proces infecţios la nivelul locului extracţiei dotorată unei infecții preexistente.

Alveolita postextractională se manifestă clinic prin durere puternică,lipsa vindecării zonei unde a fost efectuată extracţia,formarea unui cheag purulent.

Tratamentul  depinde de severitatea simptomelor, însă în principal este orientat în trei direcții:  îndepărtarea durerii, combaterea infecției, regenerarea și cicatrizarea țesuturilor afectate.

Tratamentul alveolitei constă în:

  • Efectuarea unui chiuretaj al alveolei, pentru a provoca sângerarea pereţilor alveolari în vederea constituirii unui nou cheag de sange.
  •  Administrarea antialgicelor pentru a reduce din intensitate fenomenele dureroase ce însoţesc alveolita şi a antibioticelor.
  •  Aplicarea locală la nivelul alveolei a unor substanţe slab antiseptice, a unor medicamente şi anestezice ameliorează simptomatologia dureroasă şi ajută la vindecarea mai rapidă a alveolitei.

Vindecarea se instalează lent în decurs de 10 zile de la aplicarea tratamentului. Creşterea imunităţii  organismului faţă de infecţiile cu germeni, poate fi obţinută prin administrarea unor complexe de vitamine.

În lipsa aplicării unui tratament,alveolita conduce la aparitia complicatiei numite osteomielită.