Aparat ortodontic fix metalic

Aparatele ortodontice fixe îţi redau zâmbetul perfect.

Acestea sunt purtate tot timpul şi pot fi îndepărtate doar de către medicul stomatolog.Se folosesc mai ales în cazul adulţilor şi adolescenţilor.

Aparatele ortodontice fixe metalice sunt cele mai rezistente, fiind indicate în înghesuiri severe sau probleme complexe de ocluzie(muşcătură).

Aparate ortodontice tradiționale sunt mai eficiente la tratarea înghesuirilor dentare extreme decât alte opțiuni, cum ar fi aparatele ortodontice mobile sau Invisalign și sunt mai puțin costisitoare.

Un aparat dentar fix are în componenţa sa diferite elemente: bracket-uri, arcuri, ligaturi metalice sau elastice, sârme şi butoni folosindu-se de forţa mecanică a elementelor sale care aplică o presiune continuă asupra dintilor, pentru a permite mişcarea dinţilor într-o anumită direcţie şi realinierea arcadelor.

Dinții incorect aliniaţi pot duce la uzură necorespunzătoare a dinților și durere la nivelul maxilarului. Aparatele dentare îndreptă dinții, relaxează mușchii și ajustează distanța dintre dinți pentru zâmbete mai atractive și pentru funcționarea corectă a dinților.

Avantaje 

 • Preţul de cost scăzut pe care îl are spre deosebire de cel ceramic;
 • Oferă rezultate mai bune și  pe termen mai scurt decât aparatul ceramic;
 • Este mai rezistent în timp;
 • Brackeții care se desprind în timpul tratamentului se pot înlocui individual, acolo unde este nevoie, fără a fi nevoie să se dea jos întregul aparat ca în cazul celui ceramic;

Faptul că este vizibil și  oferă un aspect inestetic, deși este mai mic decât cel ceramic, este poate singurul dezavantaj al acestuia.

Un aparat dentar fix are in componenta sa diferite elemente: bracket-uri, arcuri, ligaturi metalice sau elastice, sarme si butoni. Dispozitivul se foloseste de forta mecanica a elementelor sale, forta ce permite repozitionarea dintilor si realinierea arcadelor.

De ce să apelezi la aparatul ortodontic fix?

 • Cu cât este montat la o vârstă mai fragedă cu atât problemele se vor rezolva mai uşor;
 • Tratează problemele estetice cât şi pe cele funcţionale: muşcătura incorectă, poziţia greşită a dinţilor;
 • Aliniază dinţii incorect poziţionaţi sau înghesuiţi;

Îngrijirea pacienţilor cu aparat ortodontic 

 • Este recomandat să se efectueze periajul după fiecare masă, inclusiv după gustări prin utilizarea periuţelor ortodontice care prezintă un şanţ central,periuţe interdentare(conice sau cilindrice), special concepute pentru curăţarea dinţilor cu aparat dentar;
 • Recomand utilizarea periuţelor electrice pentru pacienţii cu aparat dentar;
 • Utilizarea apei de gură deoarece dinţii purtătorilor de aparat dentar sunt predispuşi la apariţia cariilor dentare.Se recomandată utilizarea unei ape de gură ce conţine fluoruri şi clorhexidină, astfel aceasta nu va curăţa numai cavitatea orală, ci va şi proteja dinţii de atacul bacteriilor care determină apariţia cariilor dentare;
 • Aţa dentară special concepută pentru purtătorii de aparat dentar, care prezintă un capăt ca un ac, ce face mai uşor accesul printre dinţi şi arcul ortodontic. Aţa dentară trebuie folosită zilnic, deoarece aceasta completează periajul, curăţând în profunzime;
 • Duşul bucal care foloseşte un jet de apă cu presiune mare pentru a înlătura toate particulele rămase între dinţi;