Aparat ortodontic mobil

Aparatul ortodontic mobil este un aparat confecţionat dintr-o bază de acrilat,în care sunt prezente o serie de dispozitive(croșete metalice, șurub) cu rolul de a activa aparatul prin acţionarea şurubului.

Acest tip de aparat este indicat copiilor,în perioada de creştere pentru a preveni sau trata anumite anomalii de creştere atât a oaselor cât şi a dinţilor.Sunt folosite pentru stimularea creşterii arcadelor dentare şi în acelasi timp pentru ainierea dinţilor.

Există o varietate de aparate mobile care sunt folosite pentru corectarea respiraţiei orale, cauza cel mai des întâlnită în cazul dinţilor malpoziţionaţi sau afectaţi de caria dentară la vârsta copilăriei.

Aparatul mobil poate fi purtat încă de la cele mai fragede vârste,între 12-18 ore pe zi, mai ales în timpul nopţii,începând chiar și cu vârsta de 4 ani, în situațiile care necesită intervenție ortodontică timpurie.Vârsta recomadată pentru purtarea unui stfel de aparat fiind însă de 7 ani.

Aparatul dentar mobil se poartă între vârsta de 7 și 14 ani, perioadă în care se poate corecta dezvoltarea defectuoasă a maxilarelor,după această vârstă rezultatele nu mai sunt mulţumitoare.

Tratamentul ortodontic la copii, efectuat cu un aparat ortodontic mobil, are o durată cuprinsă între aproximativ 1 și 2 ani. Perioada se poate prelungi însă în situația unor probleme mai severe.

AVANTAJELE UNUI APARAT DENTAR MOBIL

  • Influențează dezvoltarea maxilarului și a mandibulei în copilărie pentru ca rezultatele să fie permanente;
  • Corectează înghesuirile dentare;
  • Face spaţiu dinților să erupă;
  • Purtarea este nedureroasă pentru copil;
  • Achiziționarea și îngrijirea mai simplă decât în cazul unui aparat dentar fix;

DEZAVANTAJELE UNUI APARAT DENTAR MOBIL

  • Disconfort inițial, care însă dispare după ajustarile efectuate de medicul ortodont;
  • Necesită disciplină și colaborare din partea copilului, întrucât trebuie igienizate după fiecare masă.