Tratamentul cariilor dentare

Tratamentul cariilor dentare

Caria este descrisă ca un proces infecțios cronic al dintelui, cu evoluție lentă, determinată de acțiunea simultană a trei factori : calitatea țesuturilor dure dentare,placa bacteriană şi alimentaţia.

Cea mai eficentă şi ieftină metodă de tratament a cariilor dentare este profilaxia dentară care constă în efectuarea corectă a periajului dentar împreună cu utilizarea apei de gură,a aţei dentare,a duşului bucal şi controale periodice la medicul stomatolog pentru realizarea igienizării profesionale o dată la 6 luni.

 

Cariile pot fi de mai multe feluri:

  • Incipiente – pot fi oprite din evoluţie prin remineralizarea smalţului de la suprafaţa dintelui;

Pentru ca remineralizarea să fie posibilă trebuiesc îndeplinite următoarele condiţii:

  1. Reducerea consumului de zaharuri rafinate (dulciuri, băuturi carbogazoase etc.);
  2. Îmbunătăţirea igienei orale;
  3. Aplicarea topică (pe suprafata dintelui) de substante fluorurate pentru a stimula procesul de remineralizare a smalţului;
  • Carii cavitare care au format deja o cavitate carioasă şi nu mai pot fi oprite din evoluţie decât prin obturaţii din compozit(plombe din compozit);

Dacă leziunea carioasă a format deja o cavitate şi se extinde şi în dentină (nu numai în smalţ), procesul de remineralizare nu mai este posibil.În asemenea situaţii este nevoie de curăţarea minuţioasă a cavităţii şi aplicarea unei obturaţii (sau „plombe”).

 

 

 

This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. If you are a copyright owner for some texts and images used in this article, please let us know via email at copyright [at] drbratucu.ro and we'll remove the content imediately. Thank you.

Împarte:

Lasă un mesaj